O mnie

dr Maria Brzegowy

dietetyk, specjalista żywienia klinicznego

Moim głównym celem jest nauczenie i wprowadzenie do Twojej codzienności zasad prawidłowego żywienia, z uwzględnieniem Twoich indywidualnych potrzeb.
Wierzę, że “zdrowie” rozumiane całościowo, to nie tylko zdrowie fizyczne, ale i zdrowie psychiczne

Pracuję w Narodowym Instytucie Onkologii w Krakowie, współpracuję ze Stowarzyszeniem Pacjentów Bariatrycznych CHLO, szkolę specjalistów na Akademii Leczenia Żywieniowego oraz w Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej.

Obszary mojej pracy:

– dietetyka onkologiczna (gł. przewód pokarmowy)
– chirurgia bariatryczna
– leczenie żywieniowe (żywienie do- i pozajelitowe)

Czym się zajmuję?

  • prowadzę konsultacje indywidualne
  • pracuję w Narodowym Instytucie Onkologii w Krakowie
  • edukuję pacjentów w ramach własnego projektu webinarów #CHLOedukacja i #reCHLOedukacja
  • szkolę specjalistów na Akademii Leczenia Żywieniowego oraz w Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej
  • występuję na konferencjach medycznych i żywieniowych
  • tworzę treści żywieniowe dla czasopism i stron internetowych
  • jestem autorem wielu poradników przeznaczonych dla pacjentów oraz specjalistów
  • prowadzę stacjonarne warsztaty żywieniowe dla rozmaitych grup słuchaczy
  • współpracuję ze Stowarzyszeniem Pacjentów Bariatrycznych CHLO (w tym transmisje live)
  • uczestniczę w projektach edukacyjnych np. cykl filmów, artykułów, eventy
  • tworzę podcast #CHLOedukacjaPODCAST
  • aktywnie działam w social media – na Facebooku oraz Instagramie.

Wybrane publikacje

– Brzegowy M., Maciejewska-Cebulak M., Turek K. Nie daj się rakowi! Wsparcie żywieniowe w chorobie nowotworowej; książka wydana pod patronatem POLSPEN, 2018, Wydawnictwo M

– współautorstwo podręcznika Wydawnictwa Lekarskiego PZWL Pielęgniarstwo chirurgiczne pod red. dr Lucyny Ścisło; Kawa I., Brzegowy M., Major K., Opieka nad pacjentem z otyłością olbrzymią leczonym chirurgicznie, 2020, 28:540-566.

Brzegowy M., Poradnik dla personelu medycznego. Żywienie pacjentów z chorobami neurologicznymi, 2020, we współpracy z Nutricia

– współautorstwo Poradnika Prehabilitacja wydanego pod opieką prof. dr hab. n. med. Tomasza Banasiewicza, przez firmę Olimp Labs, 2022; zakres opracowanej tematyki: przygotowanie żywieniowe pacjenta chirurgicznego, w tym onkologicznego i bariatrycznego

Kłęk S., Brzegowy M., Leczenie żywieniowe.Poradnik dla pacjentów i ich bliskich. Program Edukacji Onkologicznej, 2022, we współpracy z Fresenius, 

– treści żywieniowe dla Apteki Dbam o Zdrowie

– kampania edukacyjna we współpracy z Fresenius Kabi, filmy edukacyjne o żywności medycznej